Masło czosnkowe

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj w domu najlepsze masło czosnkowe.
Takie masło możesz wykorzystać do grzanek, chlebka czosnkowego, tostów, mięs i ryb.
Możesz go upiec przy okazji pieczenia w piekarniku innych wytrawnych potraw.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 główka czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek przekrawam na pół, przekładam na folię aluminiową, polewam oliwą, oprószam solą, pieprzem i zawijam. Piekę w 200*C, grzanie góra-dół przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu go studzę.
Do naczynia przekładam miękkie masło, posiekaną natkę, wyciskam upieczony czosnek oraz jeden ząbek czosnku świeżego. Dla wzmocnienia smaku dodaję czosnek granulowany oraz czosnek niedźwiedzi, doprawiam do smaku solą. Dokładnie mieszam. Tak przygotowane masło przekładam na folię spożywczą, zawijam w cukierek i schładzam.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media