Stopień trudności: łatwy
Przygotuj w domu najlepsze masło czosnkowe.
Takie masło możesz wykorzystać do grzanek, chlebka czosnkowego, tostów, mięs i ryb.
Możesz go upiec przy okazji pieczenia w piekarniku innych wytrawnych potraw.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 200 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 główka czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przekrawam na pół, przekładam na folię aluminiową, polewam oliwą, oprószam solą, pieprzem i zawijam. Piekę w 200*C, grzanie góra-dół przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu go studzę.
Do naczynia przekładam miękkie masło, posiekaną natkę, wyciskam upieczony czosnek oraz jeden ząbek czosnku świeżego. Dla wzmocnienia smaku dodaję czosnek granulowany oraz czosnek niedźwiedzi, doprawiam do smaku solą. Dokładnie mieszam. Tak przygotowane masło przekładam na folię spożywczą, zawijam w cukierek i schładzam.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy