Chleb z bakaliami

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na najprostszy chleb- tylko 5 składników, 10 minut przygotowania i to cała Twoją praca, później tylko trzeba dać mu trochę czasu, aby pięknie wyrósł.

Dodanie bakalii nada mu wyjątkowego smaku. Nie musisz się ich obawiać, taki chleb pasuje do wszystkiego.
Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, wilgotny środek i bardzo długo utrzymuje świeżość.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 480 g mąki
  • 100 g mix-u bakalii
  • 360 g wody
  • 5 g drożdży suszonych
  • 15 g soli

 

Przygotowanie:

Do miski przekładam mąkę, drożdże i sól, z grubsza ze sobą łączę. Bakalie drobniej siekam i dodaję do mąki. Następnie dolewam letnią wodę i wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lepiące. Dzięki temu chleb będzie miękki i delikatny. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 2-3 h. W ostatniej godzinie wyrastania chleba nagrzewam garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę).
Po wyrośnięciu ciasto nadal będzie lepiące. Blat wysypuję mąką, wykładam ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką. Ciasto składam do środka, w ten sposób formuję bochenek. Ciasto przekładam łączeniem do dołu, formując dłońmi okrągły bochenek chleba. Tak przygotowany chleb układam na kawałku papieru do pieczenia i przekładam go na deskę. Wierzch ciasta oprószam mąką i nacinam za pomocą żyletki. Tak przygotowany chleb zsuwam razem z papierem do garnka, przykrywam i piekę przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszam do 200 stopni, zdejmuję przykrywkę i dopiekam 15-20 minut. Chleb ma się ładnie ze złocić. Upieczony chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 h
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 2 h 55 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media