Stopień trudności: średni
Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto snickers bez pieczenia.
Ciasto jest kremowe, a połączenie słodkiego kajmaku i soli, spowoduje, że Twoje kubki smakowe oszaleją.
Przygotuj je u siebie i daj mi znać, jak Ci smakowało.
Ciasto jest bardzo kaloryczne, jedz je z rozsądkiem
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Masa karmelowa:
- 250 g mascarpone karmelowego lub mascarpone + łyżka masy kajmakowej
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 op fix-u do śmietany
Masa śmietanowa:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 op fix-u do śmietany
- opcjonalnie cukier puder
Masa kajmakowa:
- 250 g masy kajmakowej
- 50 g solonych orzechów ziemnych
Dodatki:
- 200 g herbatników ciemnych
- 200 g herbatników jasnych
- 20 g czekolady gorzkiej
- solone orzechy ziemne do dekoracji
- 50 g masy kajmakowej
- sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Zimne mascarpone karmelowe i śmietankę przekładam do miski, ubijam, aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaję fix-y do śmietany. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki, gęsty krem. W formie (ok 20×25) układam ciemne herbatniki, smaruję je kremem karmelowym i wkładam warstwę jasnych herbatników. Następnie przygotowuję masę kajmakową. Orzechy ziemne drobno siekam i mieszam z masą kajmakową. Tak przygotowaną masę przekładam na herbatniki, rozsmarowuję i przykrywam kolejną warstwą jasnych herbatników. Całość schładzam. W międzyczasie przygotowuję krem śmietankowy, schłodzone mascarpone i śmietankę przekładam do miski, miksuje, aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaję fix-y do śmietany i ubijam, aż uzyskam gęsty krem. Przygotowany krem wykładam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą ciemnych herbatników. Ciasto schładzam przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta smaruję masą kajmakową, polewam strużkami rozpuszczonej czekolady. Całość posypuję orzechami ziemnymi i niewielką ilością soli. Kroję na mniejsze porcje i podaję.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 30 min
Ilość porcji: 14–16 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy