Ciasto snickers

Stopień trudności: średni

Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto snickers bez pieczenia.
Ciasto jest kremowe, a połączenie słodkiego kajmaku i soli, spowoduje, że Twoje kubki smakowe oszaleją.
Przygotuj je u siebie i daj mi znać, jak Ci smakowało.

Ciasto jest bardzo kaloryczne, jedz je z rozsądkiem 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Masa karmelowa:

  • 250 g mascarpone karmelowego lub mascarpone + łyżka masy kajmakowej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 op fix-u do śmietany

Masa śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 op fix-u do śmietany
  • opcjonalnie cukier puder

Masa kajmakowa:

  • 250 g masy kajmakowej
  • 50 g solonych orzechów ziemnych

Dodatki:

  • 200 g herbatników ciemnych
  • 200 g herbatników jasnych
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • solone orzechy ziemne do dekoracji
  • 50 g masy kajmakowej
  • sól gruboziarnista

 

Przygotowanie:

Zimne mascarpone karmelowe i śmietankę przekładam do miski, ubijam, aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaję fix-y do śmietany. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki, gęsty krem. W formie (ok 20×25) układam ciemne herbatniki, smaruję je kremem karmelowym i wkładam warstwę jasnych herbatników. Następnie przygotowuję masę kajmakową. Orzechy ziemne drobno siekam i mieszam z masą kajmakową. Tak przygotowaną masę przekładam na herbatniki, rozsmarowuję i przykrywam kolejną warstwą jasnych herbatników. Całość schładzam. W międzyczasie przygotowuję krem śmietankowy, schłodzone mascarpone i śmietankę przekładam do miski, miksuje, aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaję fix-y do śmietany i ubijam, aż uzyskam gęsty krem. Przygotowany krem wykładam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą ciemnych herbatników. Ciasto schładzam przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta smaruję masą kajmakową, polewam strużkami rozpuszczonej czekolady. Całość posypuję orzechami ziemnymi i niewielką ilością soli. Kroję na mniejsze porcje i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 30 min
Ilość porcji: 1416 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media