Stopień trudności: średni
Najlepsze ciasto Kinder Bueno, delikatne i rozpływające się w ustach. Przygotujesz je bez pieczenia.
Ciasto jest kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach.
Przygotuj je u siebie i daj mi znać, jak Ci smakowało.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Masa czekoladowa:
- 500 g mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 80-100 g cukru
- 100 g masła
- 50 g mielonych orzechów laskowych
Masa waniliowa:
- 250 g mascarpone wanilia z białą czekoladą lub mascarpone+tabliczka białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 70-90 g mleka w proszku
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g śmietanki 30%
Dodatki:
- 80 g kremu czekoladowego
- 320 g herbatników
- mielone orzechy laskowe
Przygotowanie:
Budyń (2 opakowania na 500 ml mleka) gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładam go na talerz, przykrywam folią spożywczą, aby nie powstał na nim kozuch. Budyń całkowicie chłodzę.
Miękkie masło ucieram, aż stanie się jasne, a następnie dodaję do niego po łyżce budyniu. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki krem, pod koniec miksowania dodaję tarte orzechy i mieszam do połączenia. W formie (ok 20×25) układam herbatniki, smaruję je kremem czekoladowym i wkładam kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładam krem budyniowy, który przykrywam herbatnikami. Całość schładzam. W międzyczasie przygotowuję krem waniliowy, schłodzone mascarpone i śmietankę przekładam do miski, miksuje, aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaję mleko w proszku i ubijam, aż uzyskam gęsty krem. Przygotowany krem wykładam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Ciasto schładzam przez kilka godzin. Przed podaniem przygotowuję polewę, śmietankę podgrzewam, zdejmuję ją z palnika i dodaję do niej pokruszoną czekoladę. Pozostawiam na chwilę i mieszam. Gotową polewą smaruję ciasto. Kroję na mniejsze porcje i podaję.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 30 min
Ilość porcji: 12 porcji