Stopień trudności: łatwy

Najlepsze guacamole, które przygotujesz w kilka minut.
Kilka prostych składników wystarczy, aby przygotować szybką i zdrową pastę, która wspiera pracę wątroby.
Awokado, czosnek, cytryna to składniki, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Takie guacamole podaje z natchosami lub tortillą, możesz wykorzystać ją też jako pastę kanapkową.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g pomidora
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 5 g natki pietruszki/kolendry
  • sok z cytryny/limonki
  • 3 g papryczki chilli
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Papryczkę chilli i natkę drobno siekam. Cebulę i pomidora kroję w drobną kostkę, pomidora odciskam z nadmiaru wody. Do naczynia przekładam miękkie awokado i rozdrabniam je widelcem, skrapiam dużą ilością soku z cytryny. Dodaję przygotowane wcześniej dodatki- papryczkę, cebulę, natkę i pomidora. Kolejno dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book