Placuszki z mascarpone

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj najlepsze placuszki z serka mascarpone.
Placuszki przygotowane z tego serka są wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować.

Możesz wykorzystać do ich przygotowania mascarpone o dowolnym smaku. Gdy użyjesz klasycznego, warto dodać do masy niewielką ilość ulubionego słodzika.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 150 g serka mascarpone malinowe
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50-80 g mąki

 

Przygotowanie:

Mascarpone łączę z jajkiem. Dodaję proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie mieszam, aż uzyskam gęste ciasto. Na rozgrzanej patelni rozsmarowuję niewielką ilość oleju, zwilżoną łyżeczką formuję małe placuszki, które smażę na złoty kolor. Przewracam je za pomocą wykałaczki. Gotowe placuszki podaje ze świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 15 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media