Stopień trudności: łatwy
Kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka połączone z pyszną frużeliną skradną podniebienie każdego.
Musisz ich spróbować.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 90 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g frużeliny/ gęstego dżemu
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem, aż uzyskam puszystą masę, następnie dodaję żółtka. Miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję przesianą przez sitko skrobię i mąkę. Zagniatam jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 15 równych części i formuje kuleczki, które układam na blasze. Za pomocą łyżeczki w każdej kulce robię wgłębienie, do którego dodaję porcję frużeliny.
Piekę w 180*C, grzanie góra-dół, przez 20-25 min. Przechowuję w szczelnym słoiku
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 15 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy