Kruche ciastka z dżemem

Stopień trudności: łatwy

Kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka połączone z pyszną frużeliną skradną podniebienie każdego.
Musisz ich spróbować.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g frużeliny/ gęstego dżemu

 

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem, aż uzyskam puszystą masę, następnie dodaję żółtka. Miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję przesianą przez sitko skrobię i mąkę. Zagniatam jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 15 równych części i formuje kuleczki, które układam na blasze. Za pomocą łyżeczki w każdej kulce robię wgłębienie, do którego dodaję porcję frużeliny.
Piekę w 180*C, grzanie góra-dół, przez 20-25 min. Przechowuję w szczelnym słoiku

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 15 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media