Stopień trudności: łatwy

Kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka połączone z pyszną frużeliną skradną podniebienie każdego.
Musisz ich spróbować.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g frużeliny/ gęstego dżemu

 

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem, aż uzyskam puszystą masę, następnie dodaję żółtka. Miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję przesianą przez sitko skrobię i mąkę. Zagniatam jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 15 równych części i formuje kuleczki, które układam na blasze. Za pomocą łyżeczki w każdej kulce robię wgłębienie, do którego dodaję porcję frużeliny.
Piekę w 180*C, grzanie góra-dół, przez 20-25 min. Przechowuję w szczelnym słoiku

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 15 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book