Stopień trudności: łatwy

Wykorzystaj ciasto francuskie i przygotuję ekspresowe pączki. Bez długiego oczekiwania i brudnych rąk.
Koniecznie spróbuj ich u siebie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • ulubiona marmolada/ czekolada
  • jajko

 

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wycinam okręgi równiej wielkości. Na połowie z nich wykładam marmoladę, a brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem. Przykrywam je kolejny okręgiem ciasta i smaruję jajkiem. Piekę je w 220°C, grzanie góra-dół, przez ok. 10 minut.
Podaję posypane cukrem pudrem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book