Delikatne placki z jabłkiem

Stopień trudności: łatwy

Wyjątkowe i delikatne placuszki jabłkowe z dodatkiem twarogu są pyszną propozycją na słodkie śniadanie i kolację.. Możesz je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 220 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • wanilia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki
  • 30-40 g erytrytolu/cukru
  • 220 g jabłka

 

Przygotowanie:

Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. W misce łączę twaróg, cukier, wanilię, jajko i jabłko. Następnie dodaję mąkę. Patelnię spryskuję/smaruję olejem, wykładam na nią ciasto. Placki smażę na niewielkim ogniu z obu stron, aż ciasto straci surowość.
Podaje z ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book