Pączki z serka wiejskiego

Stopień trudności: łatwy

Pyszne, puszyste i delikatne mini pączki z serka wiejskiego to pyszna i prosta propozycja na szybki deser do kawy.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  200 g serka wiejskiego
  •  20 g cukru
  •  2 jajka
  •  200 g mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  1 łyżka spirytusu/octu

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Serek wiejski blenduję lub rozdrabniam widelcem. Jajka mieszam ze spirytusem, serkiem na jednolitą masę. Do jajek dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszam. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączam paczki. Małą łyżeczkę moczę w gorącym oleju i nabieram ok. pół łyżeczki ciasta, wkładam do oleju — ciasto samo odejdzie. Możesz także przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać je do oleju, odcinając ciasto nożyczkami. Pączki powinny samodzielnie się przewrócić. Smażę je na złoty kolor. Gotowe pączki odsączam na ręczniku papierowym.

Pączki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 50 szt

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media