Stopień trudności: łatwy
Pyszne, puszyste i delikatne mini pączki z serka wiejskiego to pyszna i prosta propozycja na szybki deser do kawy.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu/octu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Serek wiejski blenduję lub rozdrabniam widelcem. Jajka mieszam ze spirytusem, serkiem na jednolitą masę. Do jajek dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszam. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączam paczki. Małą łyżeczkę moczę w gorącym oleju i nabieram ok. pół łyżeczki ciasta, wkładam do oleju — ciasto samo odejdzie. Możesz także przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać je do oleju, odcinając ciasto nożyczkami. Pączki powinny samodzielnie się przewrócić. Smażę je na złoty kolor. Gotowe pączki odsączam na ręczniku papierowym.
Pączki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 50 szt
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy