Stopień trudności: łatwy

Pyszna, rozgrzewająca zupa fasolowa. Pełna smaku, różnych tekstur. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, koniecznie przygotuj ją u siebie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w puszcze
  • włoszczyzna
  • natka pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g śmietany 18%
  • 3 szt. suszonych pomidorów bez zalewy
  • 3 szt. suszonych grzybów
  • 100 g ziemniaków
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 100 g kiełbasy myśliwskiej
  • 100 g boczku wędzonego prażonego
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 2 szt. liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 szt. pieprzu ziarnistego
  • 20 g mąki pszennej
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładam obraną i umyta włoszczyznę, zalewam ją 2-3 litrami wody.  Dodaje pieprz ziarnisty, ziele, liść laurowy, grzyby i suszone pomidory. Jedną cebulę przekrawam na pół, opalam nad ogniem i dodaję do garnka. Bulion gotuję na małym ogniu przez ok. 1 h. Pod koniec gotowania dodaję obrane, przekrojone na pół ziemniaki, gotuję je, aż zmiękną. W czasie gdy bulion się gotuję, boczek i kiełbasę kroję drobniej i podsmażam, aż ładnie się zrumienią, a tłuszcz z boczku się wytopi. Nadmiar tłuszczu odlewam, a do tak podsmażonego mięsa dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, smażę, aż się zeszkli, na sam koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodaję mąkę, podsmażam, aż się zrumieni.
Bulion przecedzam. Marchewkę i ziemniaki z bulionu kroję w drobną kostkę. Na patelnię wlewam chochlę bulionu i dokładnie mieszam.  Zawartość patelni przelewem do garnka,  dodaję pokrojone warzywa i odsączoną fasolę. Całość gotuję ok. 5 minut. Doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Podaję z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book