Stopień trudności: łatwy
Pyszna, rozgrzewająca zupa fasolowa. Pełna smaku, różnych tekstur. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, koniecznie przygotuj ją u siebie.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
-
200 g białej fasoli w puszcze
-
włoszczyzna
-
natka pietruszki
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
50 g śmietany 18%
-
3 szt. suszonych pomidorów bez zalewy
-
3 szt. suszonych grzybów
-
100 g ziemniaków
-
3 łyżki sosu sojowego jasnego
-
100 g kiełbasy myśliwskiej
-
100 g boczku wędzonego prażonego
-
3 szt. ziela angielskiego
-
2 szt. liście laurowe
-
2 łyżeczki majeranku
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
5 szt. pieprzu ziarnistego
-
20 g mąki pszennej
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wkładam obraną i umyta włoszczyznę, zalewam ją 2-3 litrami wody. Dodaje pieprz ziarnisty, ziele, liść laurowy, grzyby i suszone pomidory. Jedną cebulę przekrawam na pół, opalam nad ogniem i dodaję do garnka. Bulion gotuję na małym ogniu przez ok. 1 h. Pod koniec gotowania dodaję obrane, przekrojone na pół ziemniaki, gotuję je, aż zmiękną. W czasie gdy bulion się gotuję, boczek i kiełbasę kroję drobniej i podsmażam, aż ładnie się zrumienią, a tłuszcz z boczku się wytopi. Nadmiar tłuszczu odlewam, a do tak podsmażonego mięsa dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, smażę, aż się zeszkli, na sam koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodaję mąkę, podsmażam, aż się zrumieni.
Bulion przecedzam. Marchewkę i ziemniaki z bulionu kroję w drobną kostkę. Na patelnię wlewam chochlę bulionu i dokładnie mieszam. Zawartość patelni przelewem do garnka, dodaję pokrojone warzywa i odsączoną fasolę. Całość gotuję ok. 5 minut. Doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Podaję z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 3 porcje