Pieczone pączki

Stopień trudności: średni

Mam dla Ciebie przepis na miękkie pieczone pączki, które zachowują świeżość kolejnego dnia.
Nadziej je ulubioną konfiturą i ciesz się zdrowszą wersją pączków.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂

 

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 125 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 g wanilii w proszku/ pasty waniliowej
  • 100 g konfitury
  • jajko do posmarowania

 

Przygotowanie:

Szykując pączki w kuchni, powinno być ciepło, aby pięknie rosły.
Do miski dodaję mąkę, drożdże, cukier i wstępnie mieszam, następnie dodaję letnie mleko i żółtka. Wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję do niego rozpuszczone i ciepłe masło, wyrabiam nadal, przez około 10 minut.
Gotowe ciasto pozostawiam przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na co najmniej 1 h w ciepłym miejscu. Jeśli masz czas, daj ciastu wyrosnąć nawet 2-3 krotnie. Po wyrośnięciu wyrób ciasto ponownie i daj mu wyrosnąć ponownie.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 7 części, formuję kulki i pozostawiam na posmarowanej olejem desce, pod przykryciem, na 15 minut do wyrośnięcia.  Kolejno każdy kawałek lekko rozciągam, na środek wykładam porcję konfitury, ciasto sklejam, formuję pączek i układam na blasze łączeniem do dołu. Tak przygotowane pączki odkładam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w 180*C, grzanie góra-dół przez 15-20 minut.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 45 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 2 h 5 min
Ilość porcji: 7 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media