Stopień trudności: średni
Mam dla Ciebie przepis na miękkie pieczone pączki, które zachowują świeżość kolejnego dnia.
Nadziej je ulubioną konfiturą i ciesz się zdrowszą wersją pączków.
A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 7 g drożdży suszonych
- 125 ml mleka
- 60 g cukru
- 50 g masła
- 2 g wanilii w proszku/ pasty waniliowej
- 100 g konfitury
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Szykując pączki w kuchni, powinno być ciepło, aby pięknie rosły.
Do miski dodaję mąkę, drożdże, cukier i wstępnie mieszam, następnie dodaję letnie mleko i żółtka. Wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję do niego rozpuszczone i ciepłe masło, wyrabiam nadal, przez około 10 minut.
Gotowe ciasto pozostawiam przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na co najmniej 1 h w ciepłym miejscu. Jeśli masz czas, daj ciastu wyrosnąć nawet 2-3 krotnie. Po wyrośnięciu wyrób ciasto ponownie i daj mu wyrosnąć ponownie.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 7 części, formuję kulki i pozostawiam na posmarowanej olejem desce, pod przykryciem, na 15 minut do wyrośnięcia. Kolejno każdy kawałek lekko rozciągam, na środek wykładam porcję konfitury, ciasto sklejam, formuję pączek i układam na blasze łączeniem do dołu. Tak przygotowane pączki odkładam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w 180*C, grzanie góra-dół przez 15-20 minut.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 45 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 2 h 5 min
Ilość porcji: 7 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy