Stopień trudności: łatwy

Delikatne i rozpływające się pączki twarogowe. Dodanie do nich banana powoduje, że ciasto jest wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach. Spróbuj ich u siebie!

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  •  20 g cukru
  •  2 żółtka
  •  200 g mąki
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  szczypta soli
  •  1 łyżka spirytusu/octu
  • 130 g banana

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Do miski przekładam twaróg, banana, żółtka, ocet, cukier, jogurtem, sodę łączę za pomocą widelca na jednolitą masę. Następnie dodaję przesianą mąkę i sól.  Dokładnie mieszam. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączam paczki. Małą łyżeczkę moczę w gorącym oleju i nabieram ok. pół łyżeczki ciasta, wkładam do oleju — ciasto samo odejdzie. Możesz także przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać je do oleju, odcinając ciasto nożyczkami. Pączki powinny samodzielnie się przewrócić. Smażę je na złoty kolor. Gotowe pączki odsączam na ręczniku papierowym. Posypuję cukrem pudrem lub obtaczam w cukrze i cynamonie.

Pączki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 50 szt

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book