Stopień trudności: łatwy
Poznaj przepis na wyjątkowo puszysty i delikatny sernik oreo.
Możesz przygotować go z dowolnymi ulubionymi ciastkami
Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie w relacji na Instagramie
Składniki:
Masa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 100 g cukru
- ekstrat waniliowy
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 50 g oleju
- 70 g ciasteczek oreo
- 140 g mleka w proszku
Spód:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 120 g ciastek oreo
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 24 cm.
Do przygotowania mojego ciasta wykorzystałam posypkę z ciastek oreo, możesz użyć zwykłych ciastek oreo lub podobnych. Masę z ciasteczek możesz dodać do twarogu lub pokruszyć razem z ciasteczkami.
Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę ciasteczka, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję równy, cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do misy miksera przekładam białka i ubijam je na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Białka przekładam na talerz i do misy miksera dodaję twaróg, cukier, wanilię skrobię, żółtka, ciasteczka i mleko, całość miksuję na jednolitą masę. Do połączonej masy dodaję powoli olej, a następnie mleko w proszku. Mieszam do połączenia. Masę serową przelewam na podpieczony spód, ozdabiam wierzch pokruszonymi ciastkami. Piekę 50 minut w 180°C, grzanie góra-dół. Upieczony sernik, zostawiam na 20 min do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.
Podaję ze świeżymi owocami.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy