Stopień trudności: łatwy

Poznaj przepis na wyjątkowo puszysty i delikatny sernik oreo.
Możesz przygotować go z dowolnymi ulubionymi ciastkami 🙂

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie w relacji na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Masa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru
  • ekstrat waniliowy
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 g oleju
  • 70 g ciasteczek oreo
  • 140 g mleka w proszku

Spód:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 120 g ciastek oreo

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 24 cm.

Do przygotowania mojego ciasta wykorzystałam posypkę z ciastek oreo, możesz użyć zwykłych ciastek oreo lub podobnych. Masę z ciasteczek możesz dodać do twarogu lub pokruszyć razem z ciasteczkami.

Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę ciasteczka, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję równy, cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do misy miksera przekładam białka i ubijam je na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Białka przekładam na talerz i do misy miksera dodaję twaróg, cukier, wanilię skrobię, żółtka, ciasteczka i mleko, całość miksuję na jednolitą masę. Do połączonej masy dodaję powoli olej, a następnie mleko w proszku. Mieszam do połączenia. Masę serową przelewam na podpieczony spód, ozdabiam wierzch pokruszonymi ciastkami. Piekę 50 minut w 180°C, grzanie góra-dół. Upieczony sernik, zostawiam na 20 min do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.

Podaję ze świeżymi owocami.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book