Stopień trudności: łatwy
Proste, pyszne i delikatne placuszki bananowe to idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przygotuj je na słodkie śniadanie i kolację. Możesz je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do lunchboxa.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 2 białka / 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g banana
- 100 g serka naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Białko ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Do naczynia przekładam banana, proszek do pieczenia i serek naturalny. Całość rozdrabniam za pomocą widelca. Następnie dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Kolejno w dwóch partiach dodaję ubite białka i delikatnie mieszam. Smażę na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Placuszki przewracam, gdy z wierzchu pojawią się bąbelki.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 8 sztuk