Placki bananowe

Stopień trudności: łatwy

Proste, pyszne i delikatne placuszki bananowe to idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przygotuj je na słodkie śniadanie i kolację. Możesz je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 białka / 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g banana
  • 100 g serka naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki

 

Przygotowanie:

Białko ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Do naczynia przekładam banana, proszek do pieczenia i serek naturalny. Całość rozdrabniam za pomocą widelca. Następnie dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Kolejno w dwóch partiach dodaję ubite białka i delikatnie mieszam. Smażę na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Placuszki przewracam, gdy z wierzchu pojawią się bąbelki.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 8 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media