Stopień trudności: łatwy

Proste, pyszne i delikatne placuszki bananowe to idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przygotuj je na słodkie śniadanie i kolację. Możesz je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 białka / 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g banana
  • 100 g serka naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki

 

Przygotowanie:

Białko ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Do naczynia przekładam banana, proszek do pieczenia i serek naturalny. Całość rozdrabniam za pomocą widelca. Następnie dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Kolejno w dwóch partiach dodaję ubite białka i delikatnie mieszam. Smażę na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Placuszki przewracam, gdy z wierzchu pojawią się bąbelki.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 8 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book