Stopień trudności: łatwy
Przygotuj puszysty odrywany chlebek czosnkowy- jest to idealna przekąska na imprezę i sylwestra. Gwarantuję Ci, że zniknie ze stołu w ekspresowym tempie.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 300 g mąki
- 175 g mleka
- szczypta cukru
- 5 g soli
- 6 drożdży suszonych / 15 g świeżych
- 30 g masła
- 60 g masła czosnkowego (przepis znajdziesz tutaj)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę przekładam do miski, dodaję do niej szczyptę cukru, sól, drożdże oraz letnie mleko i całość wyrabiam, aż się wstępnie połączy. Następnie dodaje rozpuszczone masło i wyrabiam przez kilka minut.
Pozostawiam pod przykryciem, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt i smaruję masłem czosnkowym. Ciasto kroje w grube pasy, formuje z nich harmonijki i układam w formie. Pozostawiam na 10 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekę w 180 stopniach przez 30 -40 min.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 40 minut
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 1 bochenek
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy