Odrywany chlebek czosnkowy

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj puszysty odrywany chlebek czosnkowy- jest to idealna przekąska na imprezę i sylwestra. Gwarantuję Ci, że zniknie ze stołu w ekspresowym tempie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 175 g mleka
  • szczypta cukru
  • 5 g soli
  • 6 drożdży suszonych / 15 g świeżych
  • 30 g masła
  • 60 g masła czosnkowego (przepis znajdziesz tutaj)

 

Przygotowanie:

Przesianą mąkę przekładam do miski, dodaję do niej szczyptę cukru, sól, drożdże oraz letnie mleko i całość wyrabiam, aż się wstępnie połączy. Następnie dodaje rozpuszczone masło i wyrabiam przez kilka minut.
Pozostawiam pod przykryciem, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt i smaruję masłem czosnkowym. Ciasto kroje w grube pasy, formuje z nich harmonijki i układam w formie. Pozostawiam na 10 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekę w 180 stopniach przez 30 -40 min.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 40 minut
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 1 bochenek

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media