blok-czekoladowy

Stopień trudności: łatwy

Ten smak obudzi wspomnienia. Przygotuj razem ze mną blok czekoladowy, który zachwyci każdego.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 20 g kakao
  • 70 g orzechów
  • 60 g rodzynek
  • 200 g mleka w proszku
  • 140 g herbatników

 

Przygotowanie:

Rozpuść masło, czekoladę, wodę, cukier i kakao. Składniki podgrzej do rozpuszczenia, ale uważaj, aby nie zagotować masy. Dodaj orzechy, bakalie oraz mleko w proszku, po czym energicznie mieszaj. Jeżeli po dodaniu mleka w proszku masa rozwarstwi się i oddzieli tłuszcz, to szybko dodaj do niej ok. 30 ml wrzącej wody i zmiksuj. Masa powinna zrobić się gładka. Następnie dodaj pokruszone herbatniki, przełóż masę do formy 11×25 cm i schłodź w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 20 min

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book