Chleb na maślance

chleb-na-maślance

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj razem ze mną chleb na maślance.
Ten puszysty chleb wyjdzie każdemu. Jest miękki i delikatny.
Spróbujesz?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g maślanki
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g oliwy

 

Przygotowanie:

Składniki o temperaturze pokojowej umieść w misce i wyrabiaj kilka minut, następnie pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, uformuj bochenek i umieść w formie. Pozostaw chleb pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz w 200*C, grzanie góra-dół przez 30-35 minut. Po upieczeniu posmaruj chleb masłem i pozostawiam do wystudzenia.

• Chleb uformuj na wielkość formy, jaką posiadasz
• Do środka i na wierzch chleba możesz dodać ulubione ziarna i nasiona.

 

———

Czas przygotowania: 80 min
Czas pieczenia: 35 min

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book