Stopień trudności: łatwy
Przygotuj razem ze mną chleb na maślance.
Ten puszysty chleb wyjdzie każdemu. Jest miękki i delikatny.
Spróbujesz?
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g maślanki
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g oliwy
Przygotowanie:
Składniki o temperaturze pokojowej umieść w misce i wyrabiaj kilka minut, następnie pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, uformuj bochenek i umieść w formie. Pozostaw chleb pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz w 200*C, grzanie góra-dół przez 30-35 minut. Po upieczeniu posmaruj chleb masłem i pozostawiam do wystudzenia.
• Chleb uformuj na wielkość formy, jaką posiadasz
• Do środka i na wierzch chleba możesz dodać ulubione ziarna i nasiona.
———
Czas przygotowania: 80 min
Czas pieczenia: 35 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy