bigos-z-cukinii

Stopień trudności: łatwy

Zaskocz wszystkich i przygotuj niesamowity bigos z cukinii. Nikt nie uwierzy Ci, że przygotowałaś go bez dodatku kapusty!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g cebuli
  • 250 g marchewki
  • 1200 g cukinii
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu
  • 30 g sosu sojowego
  • Koper

 

Przygotowanie:

Boczek podsmaż, następnie dodaj posiekaną cebulę i tartą marchewkę. Odciśnij nadmiar wody z cukinii i połącz z pozostałymi składnikami. Dodaj koncentrat, przyprawy i gotuj, aż warzywa zmiękną. Gotowy bigos posyp koperkiem.

• Boczek po usmażeniu możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu
• Boczek możesz pominąć lub
zamienić na kiełbasę.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book