Boczek rolowany

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj razem ze mną kruchy i rozpływający się w ustach boczek.
Idealny zarówno na ciepło jak i zimno.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Solanka:

  • 1,5 l wody
  • 2-3 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek cebuli
  • po kawałku włoszczyzny
  • 1,2 kg boczku

Dodatki:

 

Przygotowanie:

Do wody dodaj sól, warzywa oraz mięso i przechowuj w lodówce 2-3 dni. Po tym czasie osusz mięso, dopraw według uznania i ułóż na nim cebule i czosnek. Następnie mięso zawiń w ciasny rulon, zwiąż sznurkiem i ponownie dopraw oraz wyłóż warzywa na wierzch. Zawiń w papier do pieczenia i folię aluminiową. Mięso piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez ok. 2-2,5 h, po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 15 minut. Im dłużej będziesz je piec, tym wędlina będzie bardziej miękka i krucha.

• Do przygotowania wędliny użyj jak najbardziej świeże mięso 
• Jeśli wolisz, możesz upiec mięso bez zawijania. Skróć wtedy czas pieczenia.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas peklowania: 2-3 dni
Czas pieczenia: 2-2,5 h

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media