Stopień trudności: łatwy
Przygotuj razem ze mną kruchy i rozpływający się w ustach boczek.
Idealny zarówno na ciepło jak i zimno.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Solanka:
- 1,5 l wody
- 2-3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- kawałek cebuli
- po kawałku włoszczyzny
- 1,2 kg boczku
Dodatki:
- Majeranek
- Domowa przyprawa uniwersalna (przepis w książce „Jedz pysznie i chudnij”)
- Cebula
- Czosnek
Przygotowanie:
Do wody dodaj sól, warzywa oraz mięso i przechowuj w lodówce 2-3 dni. Po tym czasie osusz mięso, dopraw według uznania i ułóż na nim cebule i czosnek. Następnie mięso zawiń w ciasny rulon, zwiąż sznurkiem i ponownie dopraw oraz wyłóż warzywa na wierzch. Zawiń w papier do pieczenia i folię aluminiową. Mięso piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez ok. 2-2,5 h, po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 15 minut. Im dłużej będziesz je piec, tym wędlina będzie bardziej miękka i krucha.
• Do przygotowania wędliny użyj jak najbardziej świeże mięso
• Jeśli wolisz, możesz upiec mięso bez zawijania. Skróć wtedy czas pieczenia.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas peklowania: 2-3 dni
Czas pieczenia: 2-2,5 h
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy