Burger drwala

Stopień trudności: średni

Będzie to najlepszy burger jaki zjesz. Jest tańszy i lepszy niż z Maca.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Bułki (3 duże lub 4 małe):

  • 200 g mąki
  • 75 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 3 g drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 25 g oleju
  • 20 g tartego sera
  • ser do posypania
  • plaster boczku

Sos:

  • 50 g ketchupu
  • 40 g majonezu
  • 20 g musztardy

Burgery (2 porcje):

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 30 g musztardy ostrej

Kotlet serowy (2 porcje):

  • 180-200 g sera topionego emmentaler
  • Jajko
  • Bułka tarta

Dodatki:

  • Sałata lodowa
  • 4 plastry boczku
  • Prażona cebulka
  • Dżem żurawinowy (jeśli lubisz wersję z żurawiną)

 

Przygotowanie:

Składniki na bułki wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto zostaw do wyrośnięcia i gdy podwoi swoją objętość uformuj bułeczki, po czym odstaw je na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj je roztrzepanym jakiem, posyp serem, boczkiem i piecz w 240*C, przez ok. 15 min. Plastry boczku piecz, aż się zrumienią i będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos. Mięso przypraw do smaku, uformuj burgery i grilluj lub smaż tuż przed składaniem burgera. Z serka topionego uformuj kotlety, które przed panierowaniem schłodź w lodówce. Obtocz w bułce tartej i jajku, a następnie smaż je na złoty kolor. Bułkę posmaruj sosem, wyłóż 2 plastry boczku, kotlet serowy, burgera, sałatę, sos, prażoną cebulkę i ponownie bułkę.

• Stopień wysmażenia mięsa zależy od twoich upodobań. Jeśli wolisz mniej wysmażone mięso, grilluj je krócej.

 

———

Czas przygotowania: 50 min

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media