Stopień trudności: średni
Będzie to najlepszy burger jaki zjesz. Jest tańszy i lepszy niż z Maca.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Bułki (3 duże lub 4 małe):
- 200 g mąki
- 75 ml mleka
- 50 ml wody
- 3 g drożdży instant
- 0,5 łyżeczki soli
- 25 g oleju
- 20 g tartego sera
- ser do posypania
- plaster boczku
Sos:
- 50 g ketchupu
- 40 g majonezu
- 20 g musztardy
Burgery (2 porcje):
- 250 g mielonej wołowiny
- 30 g musztardy ostrej
Kotlet serowy (2 porcje):
- 180-200 g sera topionego emmentaler
- Jajko
- Bułka tarta
Dodatki:
- Sałata lodowa
- 4 plastry boczku
- Prażona cebulka
- Dżem żurawinowy (jeśli lubisz wersję z żurawiną)
Przygotowanie:
Składniki na bułki wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto zostaw do wyrośnięcia i gdy podwoi swoją objętość uformuj bułeczki, po czym odstaw je na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj je roztrzepanym jakiem, posyp serem, boczkiem i piecz w 240*C, przez ok. 15 min. Plastry boczku piecz, aż się zrumienią i będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos. Mięso przypraw do smaku, uformuj burgery i grilluj lub smaż tuż przed składaniem burgera. Z serka topionego uformuj kotlety, które przed panierowaniem schłodź w lodówce. Obtocz w bułce tartej i jajku, a następnie smaż je na złoty kolor. Bułkę posmaruj sosem, wyłóż 2 plastry boczku, kotlet serowy, burgera, sałatę, sos, prażoną cebulkę i ponownie bułkę.
• Stopień wysmażenia mięsa zależy od twoich upodobań. Jeśli wolisz mniej wysmażone mięso, grilluj je krócej.
———
Czas przygotowania: 50 min
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy