Ciasto jogurtowe z rabarbarem

ciasto-jogurtowe-z-rabarbarem

Stopień trudności: średni

Najlepsze ciasto jogurtowe. Miękkie, pyszne i delikatne- zrobisz je u siebie?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 250 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • 50 g oleju
  • 100 g cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • brązowy cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie umyj i pokrój w kawałki równej długości. Do miski dodaj olej, cukier, jogurt, jajka i sok z cytryny. Pamiętaj, aby użyć składników, które mają temperaturę pokojową. Dokładnie wymieszaj, dodaj przesiane składniki sypkie i następnie mieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy 20 × 20 i ułóż na nim kwiatki z rabarbaru lub inne ulubione owoce i posyp brązowym cukrem. Piecz w 180*C, ok. 35 minut.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book