roladki-z-ogórka

Stopień trudności: łatwy 

Spróbuj wyjątkowych roladek z ogórka. Niesamowicie pyszna i orzeźwiająca przekąska.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 7 jajek
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 75 g sera żółtego
  • 85 g majonezu
  • 20 g musztardy francuskiej
  • sól i pieprz
  • koperek
  • szczypiorek
  • ogórek zielony

 

Przygotowanie:

Jajka gotuj na twardo. W międzyczasie pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie podsmaż je na suchej patelni, aż odparuje z nich woda. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser, jajka oraz ogórki a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Przygotowane składniki przełóż do miski, dopraw do smaku majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Ogórka pokrój na szatkownicy w długie, cienkie plastry. Na jedną końcówkę wyłóż łyżeczkę sałatki i zawiń roladkę. Ozdób majonezem i koperkiem.

Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień i możesz zjeść ją samodzielnie, wykorzystać jako pastę do pieczywa lub tortilli.

 

———

Czas przygotowania: 40 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book