Stopień trudności: łatwy
Przygotuj razem ze mną najlepszy syrop do zimowych herbatek i na przeziębienie.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 6 cytryn
- 200 g cukru
- 300 g wody
- 50 ml soku z cytryny
- 5 cm imbiru
- 6 gwiazdek anyżu
- 6 goździków
- 3 laski cynamonu
- 60 g miodu
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie umyj i namocz przez 30 minut w wodzie z sodą oczyszczoną. Pokrój je w plastry i ułóż w słoikach, które wcześniej powinny być wyparzone wrzącą wodą. Do garnka przełóż składniki na syrop i gotuj 30 minut. Syrop zdejmij z planika, dodaj miód, mieszaj do połączenia i przecedź przez sitko. Tak przygotowanym syropem zalej cytryny, zamknij i pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia. Po otwarciu przechowuj w lodówce do 4 tygodni.
• Jeśli zużyjesz je w mniej niż 6 miesięcy, możesz pominąć etap pasteryzacji
• Jeśli masz obawy, że syrop może wyjść gorzki, to obierz cytrynę ze skórki.
———
Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 4 słoiki 0,2l
Oceń wpis
Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 11
Brak głosów! Bądź pierwszy