cytryny-w-syropie

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj razem ze mną najlepszy syrop do zimowych herbatek i na przeziębienie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 6 cytryn
  • 200 g cukru
  • 300 g wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 5 cm imbiru
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 6 goździków
  • 3 laski cynamonu
  • 60 g miodu

 

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie umyj i namocz przez 30 minut w wodzie z sodą oczyszczoną. Pokrój je w plastry i ułóż w słoikach, które wcześniej powinny być wyparzone wrzącą wodą. Do garnka przełóż składniki na syrop i gotuj 30 minut. Syrop zdejmij z planika, dodaj miód, mieszaj do połączenia i przecedź przez sitko. Tak przygotowanym syropem zalej cytryny, zamknij i pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia. Po otwarciu przechowuj w lodówce do 4 tygodni.

• Jeśli zużyjesz je w mniej niż 6 miesięcy, możesz pominąć etap pasteryzacji
• Jeśli masz obawy, że syrop może wyjść gorzki, to obierz cytrynę ze skórki.

 

———

Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 4 słoiki 0,2l

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book