domowe-żelki

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj razem ze mną domowe żelki, które zachwycą Twoje dzieci. Prosty skład i szybkość przygotowania sprawią, że zrezygnujesz z zakupu gotowych słodyczy.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 300 ml soku
  • 30 g żelatyny

 

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z ulubionych owoców lub użyj gotowego soku, żelatynę namocz w zimnej wodzie tylko do przykrycia i czekaj, aż napęcznieje. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofali. Zamiast żelatyny możesz użyć agaru. Musisz go wtedy zagotować, aby się ściął. Do żelatyny dodaj porcje soku, mieszaj do połączenia składników i dodaj do pozostałego soku. Jeżeli Twój sok nie jest wystarczająco słodki, możesz dodać cukru. Po wymieszaniu przelej sok do foremek i wstaw do lodówki do stężenia. Jeśli nie masz formy do żelek możesz zrobić je w miseczkach.

 

———

Czas przygotowania: 10 min

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book