Domowe kostki rosołowe

domowe-kostki-rosołowe

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj razem ze mną domowe kostki rosołowe, które są idealną bazą do zup i sosów. Przepis jest bardzo prosty i możesz do niego wykorzystać warzywa z rosołu lub bulionu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • włoszczyzna
  • cebula
  • czosnek
  • 20 g oliwy
  • sól

 

Przygotowanie:

Warzywa, które pozostały Ci z zupy przełóż do blendera, dodaj oliwę i sól. Możesz też wykorzystać surowe warzywa, pokrój je drobno i podsmaż, aż zmiękną. Następnie zblenduj na gładką masę, przełóż do foremek i zamroź. Po zamrożeniu przechowuj je w szczelnym pojemniku lub woreczku.

 

———

Czas przygotowania: 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book