sernik-tiramisu-bez-pieczenia

Stopień trudności: łatwy

Poznaj przepis na sernik tiramisu bez pieczenia, który zachwyci każdego gościa!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Masa ciemna:

  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 80 g cukru
  • 40 g kakao
  • 300 ml mocnej kawy
  • 10 g żelatyny

Masa jasna:

  • 600 g twarogu z wiaderka
  • 30 g ekstraktu waniliowego (możesz użyć pasty waniliowej lub pominąć)
  • 60 g cukru
  • 8 g żelatyny + niewielka ilość wody do rozpuszczenia

Dodatki:

  • 250 g mocnej kawy
  • 400 g biszkoptów
  • Kakao

 

Przygotowanie:

Do miski przełóż składniki na ciemną masę, zaparz mocną kawę i rozpuść w niej żelatynę. Do kawy dodaj porcję masy, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałych składników. Biszkopty namocz i ułóż na dnie blaszki. Suche biszkopty dotnij do wysokości formy i ułóż je wokół. Wylej masę, pozostaw do lekkiego stężenia i wyłóż kolejną porcję biszkoptów namoczonych w kawie. Następnie do miski przełóż składniki na jasną masę i rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Dodaj do niej porcję masy, dokładnie wymieszaj i połącz z pozostałymi składnikami. Przygotowaną masę wylej na biszkopty i pozostaw do stężenia. Gotowe ciasto posyp kakao.

 

———

Czas przygotowania: 40 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book