Stopień trudności: łatwy
Śledź po kaszubsku to idealna alternatywa dla klasycznych śledzi w oleju. Zaskocz swoich bliskich prostym i pysznym daniem!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 100 g cebuli
- 10 g oleju
- 5 g octu
- 30 g suszonych śliwek
- 50 g ketchupu
- 40 g ogórka kiszonego
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku, pieprz
- 300 g śledzia
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, ogórka i suszone śliwki połącz z przyprawami, ketchupem oraz pozostałymi dodatkami. Dodaj pokrojone w paski śledzie a w przypadku gdy użyjesz śledzia z zalewy solnej, należy go wymoczyć przez kilka godzin w wodzie z octem. Po dodaniu wszystkich składników mieszaj je do połączenia. Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje kolejnego dnia po przygotowaniu.
———
Czas przygotowania: 15 min