śledź-po-kaszubsku

Stopień trudności: łatwy

Śledź po kaszubsku to idealna alternatywa dla klasycznych śledzi w oleju. Zaskocz swoich bliskich prostym i pysznym daniem!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 100 g cebuli
  • 10 g oleju
  • 5 g octu
  • 30 g suszonych śliwek
  • 50 g ketchupu
  • 40 g ogórka kiszonego
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku, pieprz
  • 300 g śledzia

 

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę, ogórka i suszone śliwki połącz z przyprawami, ketchupem oraz pozostałymi dodatkami. Dodaj pokrojone w paski śledzie a w przypadku gdy użyjesz śledzia z zalewy solnej, należy go wymoczyć przez kilka godzin w wodzie z octem. Po dodaniu wszystkich składników mieszaj je do połączenia. Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje kolejnego dnia po przygotowaniu.

 

———

Czas przygotowania: 15 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book