Zupa serowa

Stopień trudności: łatwy

Zupa serowa, którą pokocha każdy!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 500 g mięsa mielonego (użyj ulubionego)
  • sól i pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 100 g brokułu
  • 150 g kalafiora
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 150 g marchewki
  • 200 g cukinii
  • 100 g pora
  • 5 g masła
  • 3-4 op topionych serków śmietankowych

 

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone warzywa z wyjątkiem cukinii i pieczarek. Następnie zalej je bulionem i gotuj do miękkości. Zamiast bulionu możesz użyć wody, dopraw wtedy zupę do swojego smaku. Gdy warzywa zmiękną, dodaj cukinie i pieczarki. W międzyczasie mięso mielone przypraw do smaku, uformuj niewielkie pulpety, a jeśli nie chcesz bawić się w formowanie, podsmaż mięso na patelni i dodaj je do zupy. Przygotowane klopsiki gotuj bezpośrednio w zupie lub jak wolisz, możesz je podsmażyć przed dodaniem ich do zupy. Pod koniec gotowania serki topione rozpuść w bulionie i przelej je do garnka. Gotuj jeszcze kilka minut i podaj. Jeśli chcesz, aby Twoja zupa miała bardziej serowy smak, dodaj do niej więcej serków topionych. Zupę możesz zamknąć w słoikach i przechowywać do kilku miesięcy- proces zamykania opisuje w mojej książce Comfort food po polsku”. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 40 min

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media