zupa-serowa

Stopień trudności: łatwy

Zupa serowa, którą pokocha każdy!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 500 g mięsa mielonego (użyj ulubionego)
  • sól i pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 100 g brokułu
  • 150 g kalafiora
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 150 g marchewki
  • 200 g cukinii
  • 100 g pora
  • 5 g masła
  • 3-4 op topionych serków śmietankowych

 

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone warzywa z wyjątkiem cukinii i pieczarek. Następnie zalej je bulionem i gotuj do miękkości. Zamiast bulionu możesz użyć wody, dopraw wtedy zupę do swojego smaku. Gdy warzywa zmiękną, dodaj cukinie i pieczarki. W międzyczasie mięso mielone przypraw do smaku, uformuj niewielkie pulpety, a jeśli nie chcesz bawić się w formowanie, podsmaż mięso na patelni i dodaj je do zupy. Przygotowane klopsiki gotuj bezpośrednio w zupie lub jak wolisz, możesz je podsmażyć przed dodaniem ich do zupy. Pod koniec gotowania serki topione rozpuść w bulionie i przelej je do garnka. Gotuj jeszcze kilka minut i podaj. Jeśli chcesz, aby Twoja zupa miała bardziej serowy smak, dodaj do niej więcej serków topionych. Zupę możesz zamknąć w słoikach i przechowywać do kilku miesięcy- proces zamykania opisuje w mojej książce Comfort food po polsku”. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 40 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book