Stopień trudności: łatwy
Zupa serowa, którą pokocha każdy!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 2 l bulionu
- 500 g mięsa mielonego (użyj ulubionego)
- sól i pieprz
- 200 g pieczarek
- 100 g brokułu
- 150 g kalafiora
- 150 g fasolki szparagowej
- 150 g marchewki
- 200 g cukinii
- 100 g pora
- 5 g masła
- 3-4 op topionych serków śmietankowych
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone warzywa z wyjątkiem cukinii i pieczarek. Następnie zalej je bulionem i gotuj do miękkości. Zamiast bulionu możesz użyć wody, dopraw wtedy zupę do swojego smaku. Gdy warzywa zmiękną, dodaj cukinie i pieczarki. W międzyczasie mięso mielone przypraw do smaku, uformuj niewielkie pulpety, a jeśli nie chcesz bawić się w formowanie, podsmaż mięso na patelni i dodaj je do zupy. Przygotowane klopsiki gotuj bezpośrednio w zupie lub jak wolisz, możesz je podsmażyć przed dodaniem ich do zupy. Pod koniec gotowania serki topione rozpuść w bulionie i przelej je do garnka. Gotuj jeszcze kilka minut i podaj. Jeśli chcesz, aby Twoja zupa miała bardziej serowy smak, dodaj do niej więcej serków topionych. Zupę możesz zamknąć w słoikach i przechowywać do kilku miesięcy- proces zamykania opisuje w mojej książce „Comfort food po polsku”. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 40 min
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy