Stopień trudności: łatwy
Przygotuj razem ze mną buraczki do słoika z przepisu mojej Babci. Jest to idealny dodatek zarówno do obiadów, jak i kanapek.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 3 kg buraków
- 500 g cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 140 g wody
- 120 g octu 10%
- 60 g oleju
- 100 g cukru
- 10 g soli kamiennej
Przygotowanie:
Umyte buraczki gotuj lub piecz do miękkości. Gotowe buraczki obierz ze skórki i przy pomocy robota kuchennego lub tarki zetrzyj na dużych oczkach cebulę oraz paprykę i przełóż na talerz. Następnie zetrzyj buraczki. Startą cebulę i paprykę przełóż do garnka i dodaj wodę, ocet, olej, cukier i sól. Całość wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj tarte buraczki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj je przez 10 minut od zagotowania wody. Gotowe słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia. Przetwory przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy