Buraki do słoika

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj razem ze mną buraczki do słoika z przepisu mojej Babci. Jest to idealny dodatek zarówno do obiadów, jak i kanapek.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 500 g cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 140 g wody
  • 120 g octu 10%
  • 60 g oleju
  • 100 g cukru
  • 10 g soli kamiennej

 

Przygotowanie:

Umyte buraczki gotuj lub piecz do miękkości. Gotowe buraczki obierz ze skórki i przy pomocy robota kuchennego lub tarki zetrzyj na dużych oczkach cebulę oraz paprykę i przełóż na talerz. Następnie zetrzyj buraczki. Startą cebulę i paprykę przełóż do garnka i dodaj wodę, ocet, olej, cukier i sól. Całość wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj tarte buraczki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj je przez 10 minut od zagotowania wody. Gotowe słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia. Przetwory przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

 

———

Czas przygotowania: 1,5 godziny

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media