bitki-babci-zosi

Stopień trudności: łatwy

To najlepsze kotlety, jakie zjesz. Pyszne i rozpływające się w ustach. A Ty, jakie kotlety lubisz najbardziej? Napisz w komentarzu 🙂

 

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa
  • Sól i pieprz
  • Mąka
  • Jajko
  • Olej do smażenia
  • Liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Po kawałki włoszczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek cebuli
  • Kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
  • Bulion lub woda

 

Przygotowanie:

Łopatkę pokrój na kotlety, rozbij i dopraw do smaku solą i pieprzem. Obtocz w mące oraz jajku i smaż, aż panierka się zrumieni. Przełóż je do głębokiej patelni, dodaj warzywa, zioła i zalej bulionem. Jeśli użyjesz wody, dopraw ją do smaku. Mięso duś na małej mocy palnika, pod przykryciem, aż będzie miękkie i kruche.

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 1 godzina

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book