Stopień trudności: łatwy
Rozpływające się w ustach żeberka w pysznym warzywnym sosie to dobry pomysł na obiad. Z jakimi dodatkami je podasz?
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżeczka soli, czosnku granulowanego, papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu, pieprzu ziołowego
- 10 g oleju
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- Kawałek pora
- 50 g koncentratu
- 1 l wody/bulionu
Przygotowanie:
Oczyszczone żeberka marynuj w przyprawach i oleju co najmniej przez godzinę, a najlepiej przez noc. Następnie podsmaż je z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Dodaj warzywa, koncentrat oraz wodę i gotuj pod przykryciem 1,5-2 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Ugotowane mięso, cebule i pora wyjmij z garnka a resztę warzyw zblenduj na sos. Jeśli chcesz, aby sos był gładki, przetrzyj go przez sito. W razie konieczności dopraw sos do smaku, przełóż do niego żeberka i podaj.
W ten sposób możesz także przygotować inne ulubione mięso i cieszyć się pysznym daniem. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 1 godzina 15 min
Czas gotowania: 1,5-2 godziny
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy