Żeberka w sosie

Stopień trudności: łatwy

Rozpływające się w ustach żeberka w pysznym warzywnym sosie to dobry pomysł na obiad. Z jakimi dodatkami je podasz?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżeczka soli, czosnku granulowanego, papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu, pieprzu ziołowego
  • 10 g oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • Kawałek pora
  • 50 g koncentratu
  • 1 l wody/bulionu

 

Przygotowanie:

Oczyszczone żeberka marynuj w przyprawach i oleju co najmniej przez godzinę, a najlepiej przez noc. Następnie podsmaż je z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Dodaj warzywa, koncentrat oraz wodę i gotuj pod przykryciem 1,5-2 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Ugotowane mięso, cebule i pora wyjmij z garnka a resztę warzyw zblenduj na sos. Jeśli chcesz, aby sos był gładki, przetrzyj go przez sito. W razie konieczności dopraw sos do smaku, przełóż do niego żeberka i podaj.

W ten sposób możesz także przygotować inne ulubione mięso i cieszyć się pysznym daniem. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 1 godzina 15 min
Czas gotowania: 1,5-2 godziny

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media