Rogaliki z dwóch składników

rogaliki-z-2-składników

Stopień trudności: łatwy

Proste i pyszne rogaliki z dwóch składników. Dobierz swoje ulubione nadzienie i delektuj się pysznym deserem.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g mąki
  • Ulubione nadzienie

 

Przygotowanie:

Mąkę i mascarpone zagnieć na gładkie ciasto, które schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki okrąg, z którego wytnij trójkąty. W razie konieczności podczas wałkowania podsyp ciasto mąką. Na ciasto wyłóż krem czekoladowy lub inne ulubione nadzienie i zwiń w rogaliki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w 180*C, przez ok. 30 minut.

 

———

Czas przygotowania: 1 godzina 15 min
Czas pieczenia: ok. 30 min
Ilość porcji: 16 rogalików

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book