Stopień trudności: łatwy
Domowa wędlina bez zbędnych dodatków to prosty i szybki przepis, którego musisz spróbować.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 płaska łyżka soli niejodowanej
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę mięso dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Możesz użyć innych ulubionych przypraw niż te podane w przepisie. Tak przygotowane mięso ułóż ciasno w wyparzonych słoikach (w tym przypadku używam słoików 0,2l ale możesz użyć większych słoików) i zakręć. Słoiki przełóż do garnka wyłożonego ścierką, zalej wodą do 3/4 wysokości. Gotuj na małej mocy palnika, tak aby woda lekko bulgotała przez ok. 3-3,5 godziny. Przygotowane słoiki studź w garnku, a następnie schładzaj w lodówce. Tak przygotowane mięso możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Jednak jeśli chcesz przechowywać je dłużej oraz poza lodówką- słoiki musisz podać procesowi tyndalizacji, który opisuje w książce „Comfort food po polsku”- do kupienia w Empiku
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 3-3,5 godziny
Ilość porcji: 5 słoików 0,2l