wędlina-ze-słoika

Stopień trudności: łatwy

Domowa wędlina bez zbędnych dodatków to prosty i szybki przepis, którego musisz spróbować.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 płaska łyżka soli niejodowanej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę mięso dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Możesz użyć innych ulubionych przypraw niż te podane w przepisie. Tak przygotowane mięso ułóż ciasno w wyparzonych słoikach (w tym przypadku używam słoików 0,2l ale możesz użyć większych słoików) i zakręć. Słoiki przełóż do garnka wyłożonego ścierką, zalej wodą do 3/4 wysokości. Gotuj na małej mocy palnika, tak aby woda lekko bulgotała przez ok. 3-3,5 godziny. Przygotowane słoiki studź w garnku, a następnie schładzaj w lodówce. Tak przygotowane mięso możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Jednak jeśli chcesz przechowywać je dłużej oraz poza lodówką- słoiki musisz podać procesowi tyndalizacji, który opisuje w książce „Comfort food po polsku”- do kupienia w Empiku

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 3-3,5 godziny
Ilość porcji: 5 słoików 0,2l

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book