kokosanki-lemingtony

Stopień trudności: łatwy

Najlepsze australijskie kokosanki-lemingtony. Koniecznie spróbuj tych tradycyjnych ciastek!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 90 g masła
  • 85 ml mleka
  • ekstrakt waniliowy/ pasta waniliowa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej

Polewa:

  • 125 ml śmietanki 30%
  • 125 g masła
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru

Dodatki:

  • 120 g wiórek kokosowych

 

Przygotowanie:

Przygotuj składniki do ciasta i pamiętaj, że powinny mieć temperaturę pokojową. Biało ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następie dodaj wanilię, żółtka, masło i mleko. Do masy dodaj składniki sypkie i mieszaj łyżką do połączenia składników. Przelej ciasto do formy 34×23 cm (możesz użyć dowolnej formy, obserwuj wtedy ciasto i piecz do suchego patyczka) i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 20-25 min.

Składniki na polewę rozpuść. Lekko wystudzone ciasto pokrój na mniejsze kawałki, namaczaj w polewie i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Kokosanki smakują najlepiej kolejnego dnia. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20-25 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book