Stopień trudności: łatwy
Najlepsze australijskie kokosanki-lemingtony. Koniecznie spróbuj tych tradycyjnych ciastek!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 90 g masła
- 85 ml mleka
- ekstrakt waniliowy/ pasta waniliowa
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
Polewa:
- 125 ml śmietanki 30%
- 125 g masła
- 20 g kakao
- 50 g cukru
Dodatki:
- 120 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Przygotuj składniki do ciasta i pamiętaj, że powinny mieć temperaturę pokojową. Biało ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następie dodaj wanilię, żółtka, masło i mleko. Do masy dodaj składniki sypkie i mieszaj łyżką do połączenia składników. Przelej ciasto do formy 34×23 cm (możesz użyć dowolnej formy, obserwuj wtedy ciasto i piecz do suchego patyczka) i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 20-25 min.
Składniki na polewę rozpuść. Lekko wystudzone ciasto pokrój na mniejsze kawałki, namaczaj w polewie i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Kokosanki smakują najlepiej kolejnego dnia. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20-25 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy