Schab w sosie cebulowym

schab-w-sosie-cebulowym

Stopień trudności: łatwy

Pyszny schab w sosie cebulowym. Podaj go z ulubionymi dodatkami i będzie to idealny obiad. Spróbuj go razem ze mną!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 300 g cebuli
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • woda

 

Przygotowanie:

Schab lekko rozbij, dopraw, obtocz w mące i podsmaż, aż się zrumieni. W garnku kotlety przełóż pokrojoną w piórka cebulą i zalej wodą do przykrycia składników. Gotuj przez ok. godzinę do momentu, aż mięso będzie miękkie i kruche. Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt płynna, możesz zagęścić go mąką wymieszaną z zimną wodą. W razie konieczności sos dopraw do smaku i podaj. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: ok. 1 godzina

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book