zupa-kurkowa

Stopień trudności: łatwy

Sezonowy przepis na obiad? Spróbuj razem ze mną prostej i aromatycznej zupy kurkowej.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 5 g masła klarowanego
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchwi
  • 350 g kurek
  • 400 g ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • Koper
  • Szczypior
  • Sól i pieprz
  • 50 g śmietanki 30%
  • Sos sojowy (opcjonalnie do smaku)

 

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek, startą na dużych oczkach marchewkę oraz kurki  do momentu aż lekko zmiękną. Dodaj ziemniaki, zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości. Zupę dopraw do smaku, dodaj śmietankę oraz zioła i podaj. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 40 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book