Stopień trudności: średni
Najlepsze bułeczki z malinami- zachwyt gwarantowany. A Ty, jakie bułeczki lubisz najbardziej?
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 7 g drożdży instant
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 150 g mleka
- 50 g masła
Mascarpone:
- 150 g mascarpone
- 10 g cukru pudru
Maliny:
- 500 g malin
- 15 g cukru pudru
Kruszonka:
- 25 g cukru
- 45 g mąki
- 25 g masła
Dodatki:
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrabiaj je mikserem przez kilka minut. Następnie pozostaw je pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość. Pamiętaj, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotuj dodatki. Składniki na kruszonkę zagnieć i schłodź w lodówce. Mascarpone połącz z cukrem pudrem a oczyszczone maliny ze skrobią. Wyrośnięte ciasto podziel na sześć części i z każdej uformuj kulkę, którą następnie rozwałkuj. Ciasto przełóż do miseczki, wypełnij je porcją malin i mascarpone. Brzegi ciasta dokładnie sklej ze sobą, uformuj bułeczkę i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem. Ciasto możesz uformować w dowolny kształt. Po wyrośnięciu posmaruj maliniaki roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, 25-30 minut.
———
Czas przygotowania: 1 godzina 40 min (z wyrastaniem ciasta)
Czas pieczenia: 25-30 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy