maliniaki

Stopień trudności: średni

Najlepsze bułeczki z malinami- zachwyt gwarantowany. A Ty, jakie bułeczki lubisz najbardziej?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 7 g drożdży instant
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g mleka
  • 50 g masła

Mascarpone:

  • 150 g mascarpone
  • 10 g cukru pudru

Maliny:

  • 500 g malin
  • 15 g cukru pudru

Kruszonka:

  • 25 g cukru
  • 45 g mąki
  • 25 g masła

Dodatki:

  • jajko do posmarowania

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrabiaj je mikserem przez kilka minut. Następnie pozostaw je pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość. Pamiętaj, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotuj dodatki. Składniki na kruszonkę zagnieć i schłodź w lodówce. Mascarpone połącz z cukrem pudrem a oczyszczone maliny ze skrobią. Wyrośnięte ciasto podziel na sześć części i z każdej uformuj kulkę, którą następnie rozwałkuj. Ciasto przełóż do miseczki, wypełnij je porcją malin i mascarpone. Brzegi ciasta dokładnie sklej ze sobą, uformuj bułeczkę i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem. Ciasto możesz uformować w dowolny kształt. Po wyrośnięciu posmaruj maliniaki roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, 25-30 minut.

 

———

Czas przygotowania:  1 godzina 40 min (z wyrastaniem ciasta)
Czas pieczenia: 25-30 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book