Szarpana wołowina

Stopień trudności: łatwy

Przepis na genialną szarpaną wołowinę, którą możesz wykorzystać do kanapek, burgerów, wrapów oraz sałatek. Super sprawdzi się też do obiadu. Koniecznie spróbuj!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 10 g oliwy
  • 1 kg łopatki/karkówki wołowej
  • 10 g masła klarowanego
  • 120 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g papryczek halapenio
  • 1,4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 40 g miodu
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 350 g pomidorów krojonych

 

Przygotowanie:

Mięso podsmaż na oliwie z każdej strony, aż mocno się zrumieni. Na tej samej patelni podsmaż warzywa z dodatkiem masła do momentu, aż się zeszklą i dodaj pozostałe dodatki. Szarpaną wołowinę możesz przygotować w garnku, piekarniku, wolnowarze lub szybkowarze. W przypadku szybkowaru, który został wykorzystany w tym przepisie, zamknij garnek i podgrzewaj, aż płyn w środku się zagotuje, wtedy zamknij zawór i gotuj na małym ogniu przez 2 h. Po tym czasie otwórz garnek i poszarp mięso za pomocą widelca. Przed podaniem możesz zamoczyć w powstałym z gotowania sosie.

• Jeśli chcesz przygotować mięso w garnku, duś je pod szczelnym przykryciem przez 6-7 h, w tym czasie mięsa nie mieszaj, ale w razie konieczności podlewaj je większą ilością wody.
• Jeśli chcesz przygotować mięso w piekarniku. Przełóż je do naczynia żaroodpornego z pokrywką i piecz w piekarniku nagrzanym do 150*C przez ok. 7 h, aż mięso zmięknie i będzie się rozpadać.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 2 godziny

 

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media