Stopień trudności: łatwy
Przepis na genialną szarpaną wołowinę, którą możesz wykorzystać do kanapek, burgerów, wrapów oraz sałatek. Super sprawdzi się też do obiadu. Koniecznie spróbuj!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 10 g oliwy
- 1 kg łopatki/karkówki wołowej
- 10 g masła klarowanego
- 120 g cebuli
- 100 g marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g papryczek halapenio
- 1,4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 40 g miodu
- 150 ml soku pomarańczowego
- 150 ml bulionu wołowego
- 350 g pomidorów krojonych
Przygotowanie:
Mięso podsmaż na oliwie z każdej strony, aż mocno się zrumieni. Na tej samej patelni podsmaż warzywa z dodatkiem masła do momentu, aż się zeszklą i dodaj pozostałe dodatki. Szarpaną wołowinę możesz przygotować w garnku, piekarniku, wolnowarze lub szybkowarze. W przypadku szybkowaru, który został wykorzystany w tym przepisie, zamknij garnek i podgrzewaj, aż płyn w środku się zagotuje, wtedy zamknij zawór i gotuj na małym ogniu przez 2 h. Po tym czasie otwórz garnek i poszarp mięso za pomocą widelca. Przed podaniem możesz zamoczyć w powstałym z gotowania sosie.
• Jeśli chcesz przygotować mięso w garnku, duś je pod szczelnym przykryciem przez 6-7 h, w tym czasie mięsa nie mieszaj, ale w razie konieczności podlewaj je większą ilością wody.
• Jeśli chcesz przygotować mięso w piekarniku. Przełóż je do naczynia żaroodpornego z pokrywką i piecz w piekarniku nagrzanym do 150*C przez ok. 7 h, aż mięso zmięknie i będzie się rozpadać.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 2 godziny