Stopień trudności: średni
Przygotuj razem ze mną tartę Toblerone bez pieczenia. Przepis, który pokocha każdy smakosz.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Spód:
- 300 g ciasteczek (neo lub oreo)
- 50 g masła
Masa:
- 1 batonik (100 g) toblerone (używam gorzkiego, jeśli wolisz bardziej słodkie wybierz batonik mleczny)
- 150 g śmietanki 30%
- 300 g śmietankowego serka kanapkowego
- 200 g masła orzechowego
Polewa:
- 70 g śmietanki 30%
- 1 batonik (100 g) toblerone (używam gorzkiego, jeśli wolisz bardziej słodkie wybierz batonik mleczny)
Przygotowanie:
Ciasteczka i masło zblenduj, po czym wypełnij nimi formę 25 cm, tworząc spód. Następnie schłodzoną śmietanę ubij na sztywną masę, dodaj serek kanapkowy, masło orzechowe i pokruszony batonik Toblerone. W razie konieczności, gdyby masa była dla Ciebie za mało słodka możesz dodać do niej cukier puder. Przygotowaną masę przełóż na spód i schłodź w lodówce. W tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej i dodaj pokruszony batonik Toblerone i mieszaj do połączenia. Gotową polewę przelej na wierzch ciasta, posyp kawałkami batonika i schłodź w lodówce. Ciasto pozostaw w lodówce najlepiej na noc. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 1 godzina
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy