Tarta Toblerone

Stopień trudności: średni 

Przygotuj razem ze mną tartę Toblerone bez pieczenia. Przepis, który pokocha każdy smakosz.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Spód:

  • 300 g ciasteczek (neo lub oreo)
  • 50 g masła

Masa:

  • 1 batonik (100 g) toblerone (używam gorzkiego, jeśli wolisz bardziej słodkie wybierz batonik mleczny)
  • 150 g śmietanki 30%
  • 300 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 200 g masła orzechowego

Polewa:

  • 70 g śmietanki 30%
  • 1 batonik (100 g) toblerone (używam gorzkiego, jeśli wolisz bardziej słodkie wybierz batonik mleczny)

 

Przygotowanie:

Ciasteczka i masło zblenduj, po czym wypełnij nimi formę 25 cm, tworząc spód. Następnie schłodzoną śmietanę ubij na sztywną masę, dodaj serek kanapkowy, masło orzechowe i pokruszony batonik Toblerone. W razie konieczności, gdyby masa była dla Ciebie za mało słodka możesz dodać do niej cukier puder. Przygotowaną masę przełóż na spód i schłodź w lodówce. W tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej i dodaj pokruszony batonik Toblerone i mieszaj do połączenia. Gotową polewę przelej na wierzch ciasta, posyp kawałkami batonika i schłodź w lodówce. Ciasto pozostaw w lodówce najlepiej na noc. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 1 godzina

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media