Nuggetsy

Stopień trudności: łatwe

Nuggetsy lepsze niż z maka. Idealna i zdrowa propozycja na obiad, kolację i imprezę.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Nuggetsy:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 15 g musztardy
  • 10 g bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • olej do spryskania

Panierka sucha:

  • 100 g mąki
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli

Panierka mokra:

  • 1 jajko
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 15 g musztardy

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, jogurt, musztardę i przyprawy przełóż do blendera i zblenduj na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kotleciki. W jednej misce połącz ze sobą składniki na panierkę suchą a w drugiej na mokrą. Następnie nuggetsy obtocz w panierce suchej, mokrej i ponownie w panierce suchej. Przygotowane kotleciki przełóż na blaszkę, spryskaj olejem i piecz w 200*C, grzanie góra-dół, przez 20 minut. W połowie pieczenia nuggetsy przełóż na drugą stronę, spryskaj olejem i kontynuuj pieczenie. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i podaj z ulubionymi sosami. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min

 

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media