Kurczak w sosie pomarańczowym

Przygotuj soczyste polędwiczki kurczaka w glazurze pomarańczowej.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 400 g polędwiczek
  • sól i pieprz

Panierka:

  • panko
  • sezam
  • 3 białka
  • mąka do obtoczenia

Sos:

  • 3 pomarańcze
  • 10 g cukru
  • 5 g octu ryżowego
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g sosu sriracha
  • 15 g sosu sojowego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • woda

 

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę i przygotuj talerz z mąką oraz połącz na kolejnym talerzu panko i sezam. Przyprawione solą i pieprzem polędwiczki obtaczaj kolejno w mące, pianie z białek oraz panierce. Ułóż je na blaszce, spryskaj olejem i piecz w 200*C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z cukrem, octem ryżowym, wyciśniętym przez praskę imbirem i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami. Sos przelej na patelnię, a gdy zacznie się gotować, dodaj skrobię rozrobioną z wodą i mieszaj, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka obtocz dokładnie w glazurze i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media