Kurczak w sosie pomarańczowym

kurczak-w-sosie-pomarańczowym

Przygotuj soczyste polędwiczki kurczaka w glazurze pomarańczowej.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 400 g polędwiczek
  • sól i pieprz

Panierka:

  • panko
  • sezam
  • 3 białka
  • mąka do obtoczenia

Sos:

  • 3 pomarańcze
  • 10 g cukru
  • 5 g octu ryżowego
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g sosu sriracha
  • 15 g sosu sojowego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • woda

 

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę i przygotuj talerz z mąką oraz połącz na kolejnym talerzu panko i sezam. Przyprawione solą i pieprzem polędwiczki obtaczaj kolejno w mące, pianie z białek oraz panierce. Ułóż je na blaszce, spryskaj olejem i piecz w 200*C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z cukrem, octem ryżowym, wyciśniętym przez praskę imbirem i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami. Sos przelej na patelnię, a gdy zacznie się gotować, dodaj skrobię rozrobioną z wodą i mieszaj, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka obtocz dokładnie w glazurze i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book