Przygotuj soczyste polędwiczki kurczaka w glazurze pomarańczowej.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 400 g polędwiczek
- sól i pieprz
Panierka:
- panko
- sezam
- 3 białka
- mąka do obtoczenia
Sos:
- 3 pomarańcze
- 10 g cukru
- 5 g octu ryżowego
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 15 g sosu sriracha
- 15 g sosu sojowego
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- woda
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę i przygotuj talerz z mąką oraz połącz na kolejnym talerzu panko i sezam. Przyprawione solą i pieprzem polędwiczki obtaczaj kolejno w mące, pianie z białek oraz panierce. Ułóż je na blaszce, spryskaj olejem i piecz w 200*C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z cukrem, octem ryżowym, wyciśniętym przez praskę imbirem i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami. Sos przelej na patelnię, a gdy zacznie się gotować, dodaj skrobię rozrobioną z wodą i mieszaj, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka obtocz dokładnie w glazurze i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy