Żeberka pieczone w coli

żeberka-pieczone-w-coli

Stopień trudności: łatwe

Przygotuj wyjątkowe i rozpływające się w ustach żeberka w coli. Pyszna alternatywa dla klasycznych żeberek w sosie. A Ty jakie żeberka lubisz najbardziej?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 300 g coli
  • 40 g sosu sojowego
  • 60 g ostrego ketchupu
  • 40 g ostrej musztardy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Składniki na marynatę wymieszaj dokładnie. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą, dodaj ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Pozostaw pod przykryciem co najmniej na godzinę, aby mięso nabrało smaku.
Żeberka piecz pod przykryciem w 160*C przez 2 godziny. Następnie naczynie odkryj i piecz w 200*C przez 1 h, odwracając żeberka w połowie pieczenia- w trakcie co jakiś czas możesz polewać je marynatą z naczynia. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas pieczenia: 3 godziny

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book