Gołąbki bez zawijania

Stopień trudności: łatwe

Czy gołąbki kojarzą Ci się z czasochłonnym przygotowaniem? Nie tym razem. Przygotuj razem ze mną pyszne gołąbki bez zawijania.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 100 g cebuli
  • 5 g masła
  • Sól i pieprz
  • Domowa przyprawa uniwersalna (przepis w książce „Jedz pysznie i chudnij)
  • natka pietruszki
  • 100 g bulionu lub wody

Sos pomidorowy

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 100 g cebuli
  • 5 g oliwy
  • 100 g śmietanki 30%
  • Sól, pieprz
  • Cukier

 

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj i dopraw solą, a gdy zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru wody. W międzyczasie przygotuj farsz. W misce dokładnie wyrób mięso mielone, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną na maśle cebule i pozostałe składniki. Następnie przygotuj sos- na oliwie podsmaż cebule, dodaj przecier, przyprawy, gotuj przez chwilę i dolej śmietankę. Połowę sosu dodaj do naczynia żaroodpornego, z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, które ułóż na sosie. Polej je pozostałym sosem i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30 minut. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Ilość porcji: 12 sztuk

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media