Stopień trudności: łatwe
Czy gołąbki kojarzą Ci się z czasochłonnym przygotowaniem? Nie tym razem. Przygotuj razem ze mną pyszne gołąbki bez zawijania.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 400 g kapusty
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 100 g cebuli
- 5 g masła
- Sól i pieprz
- Domowa przyprawa uniwersalna (przepis w książce „Jedz pysznie i chudnij)
- natka pietruszki
- 100 g bulionu lub wody
Sos pomidorowy
- 400 g przecieru pomidorowego
- 100 g cebuli
- 5 g oliwy
- 100 g śmietanki 30%
- Sól, pieprz
- Cukier
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj i dopraw solą, a gdy zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru wody. W międzyczasie przygotuj farsz. W misce dokładnie wyrób mięso mielone, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną na maśle cebule i pozostałe składniki. Następnie przygotuj sos- na oliwie podsmaż cebule, dodaj przecier, przyprawy, gotuj przez chwilę i dolej śmietankę. Połowę sosu dodaj do naczynia żaroodpornego, z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, które ułóż na sosie. Polej je pozostałym sosem i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30 minut. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy