Gołąbki bez zawijania

gołąbki-bez-zawijania

Stopień trudności: łatwe

Czy gołąbki kojarzą Ci się z czasochłonnym przygotowaniem? Nie tym razem. Przygotuj razem ze mną pyszne gołąbki bez zawijania.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 100 g cebuli
  • 5 g masła
  • Sól i pieprz
  • Domowa przyprawa uniwersalna (przepis w książce „Jedz pysznie i chudnij)
  • natka pietruszki
  • 100 g bulionu lub wody

Sos pomidorowy

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 100 g cebuli
  • 5 g oliwy
  • 100 g śmietanki 30%
  • Sól, pieprz
  • Cukier

 

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj i dopraw solą, a gdy zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru wody. W międzyczasie przygotuj farsz. W misce dokładnie wyrób mięso mielone, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną na maśle cebule i pozostałe składniki. Następnie przygotuj sos- na oliwie podsmaż cebule, dodaj przecier, przyprawy, gotuj przez chwilę i dolej śmietankę. Połowę sosu dodaj do naczynia żaroodpornego, z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, które ułóż na sosie. Polej je pozostałym sosem i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30 minut. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Ilość porcji: 12 sztuk

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book