Stopień trudności: średni
Przygotuj razem ze mną pyszną roladę śmietanową.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Galaretka:
- 1 op galaretki
- 400 g wody
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- Szczypta soli
- 60 g masła
- 100 g mąki
Krem:
- 330 g śmietany 30%
- 2 op fix-u do śmietany
Dodatkowo:
- dżem
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuść w wodzie i pozostaw do stężenia. Po tym wykrój z niej pasek a pozostałą galaretkę rozdrobnij. W międzyczasie przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem, stopniowo dodając żółtka i masło. Dodaj przesianą mąkę i połącz składniki łyżką. Ciasto wylej na formę i piecz w 220*C, grzanie góra-dół przez 8-9 min. Gorące ciasto wyłóż na ścierkę i za jej pomocą zwiń roladę od krótszego boku. Następnie przygotuj krem. Śmietanę z fix-em ubij na sztywną pianę i dodaj rozdrobnioną galaretkę. Zamiast fix-u do śmietany możesz użyć żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Wystygnięte ciasto posmaruj dżemem, kremem i wyłóż pasek galaretki na brzeg ciasta. Za pomocą papieru zwiń roladę i schłódź w lodówce. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 8-9 min