Rolada śmietanowa

rolada-śmietanowa

Stopień trudności: średni 

Przygotuj razem ze mną pyszną roladę śmietanową.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Galaretka:

  • 1 op galaretki
  • 400 g wody

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • Szczypta soli
  • 60 g masła
  • 100 g mąki

Krem:

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 op fix-u do śmietany

Dodatkowo:

  • dżem

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuść w wodzie i pozostaw do stężenia. Po tym wykrój z niej pasek a pozostałą galaretkę rozdrobnij. W międzyczasie przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem, stopniowo dodając żółtka i masło. Dodaj przesianą mąkę i połącz składniki łyżką. Ciasto wylej na formę i piecz w 220*C, grzanie góra-dół przez 8-9 min. Gorące ciasto wyłóż na ścierkę i za jej pomocą zwiń roladę od krótszego boku. Następnie przygotuj krem. Śmietanę z fix-em ubij na sztywną pianę i dodaj rozdrobnioną galaretkę. Zamiast fix-u do śmietany możesz użyć żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Wystygnięte ciasto posmaruj dżemem, kremem i wyłóż pasek galaretki na brzeg ciasta. Za pomocą papieru zwiń roladę i schłódź w lodówce. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 8-9 min

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book