Pieczony karp

Stopień trudności: łatwy 

Pieczony karp to świetna alternatywa dla smażonej ryby. Spróbuj koniecznie i zaskocz wszystkich przy swoim stole.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 3-4 dzwonki z karpia 
  • mąka do obtoczenia
  • Jajka
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Mleko
  • 1 cebula 
  • Olej

 

Przygotowanie:

W naczyniu ułóż pokrojoną cebulę i oczyszczone dzwonki z karpia. Zalej mlekiem do przykrycia ryby. Pozostaw ją na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie rybę osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Pozostaw na godzinę, aby mięso nabrało smaku. Kawałki karpia obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, spryskaj lub posmaruj olejem. Piecz w 180℃, grzanie góra-dół, przez ok. 15-20 min. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: wedle uznania
Czas pieczenia: 15-20 min

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media