Stopień trudności: łatwy
Pieczony karp to świetna alternatywa dla smażonej ryby. Spróbuj koniecznie i zaskocz wszystkich przy swoim stole.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 3-4 dzwonki z karpia
- mąka do obtoczenia
- Jajka
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Mleko
- 1 cebula
- Olej
Przygotowanie:
W naczyniu ułóż pokrojoną cebulę i oczyszczone dzwonki z karpia. Zalej mlekiem do przykrycia ryby. Pozostaw ją na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie rybę osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Pozostaw na godzinę, aby mięso nabrało smaku. Kawałki karpia obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, spryskaj lub posmaruj olejem. Piecz w 180℃, grzanie góra-dół, przez ok. 15-20 min. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: wedle uznania
Czas pieczenia: 15-20 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy