knedle-twarogowe

Przygotuj razem ze mną rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  •  250 g twarogu
  • 15 g cukru
  • 1 jajko
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 8 śliwek

 

Przygotowanie:

Twaróg przeciśnij przez praskę, dodaj składniki sypkie oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Śliwki umyj, rozetnij i oczyść, następnie do środka dodaj cukier. Wilgotnymi dłońmi spłaszcz porcję ciasta i zawiń w niej śliwkę. Knedle gotuj przez 5 min od wypłynięcia i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book