kotlety-ruskie

Obłędne kotlety ruskie, które idealnie smakują z sosem. Z jakim sosem je podasz?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  •  500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 100 g cebuli
  • 10 g oleju
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pokrojoną drobno cebulę podsmaż, aż się zeszkli. W razie konieczności podlej ją niewielką ilością wody. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz ziemniaków, które nie są mączyste, dodaj do masy mąkę, aby uzyskać dość zwartą konsystencję. Z ciasta uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Olej rozgrzej i smaż kotlety na niewielkiej mocy palnika, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone wyłóż na ręcznik papierowy. Gotowe podaj z ulubionym sosem. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book