pyzy-z-mięsem

Obłędne pyzy, idealne na obiad.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko

Farsz:

  • 250 g mięsa
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g masła
  • Sól i pieprz
  • Majeranek
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Przeciśnięte przez praskę ziemniaki podziel na cztery części. Jedną cześć wyjmij i uzupełnij te miejsce skrobią. Dodaj mąkę pszenną oraz jajko i wyrób gładkie ciasto. Następnie przygotuj farsz. Mięso mielone połącz z cebulą usmażoną na maśle, ziołami i przyprawami. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać również ugotowane wcześniej mięso. Z ciasta uformuj rulon i podziel je na równe części. Uformuj z nich kulki, lekko spłaszcz, dodaj farsz i szczelnie zamknij. Możesz je także przygotować bez dodatku farszu. Pyzy gotuj przez 5 min od wypłynięcia. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book