kokosanki

Złociste i chrupiące kokosanki będą Twoimi ulubionymi ciasteczkami. Spróbujesz ich?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 7 białek
  • Szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 450 g wiórek kokosowych
  • czekolada gorzka

 

Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj wiórki kokosowe i mieszaj do połączenia. Kokosanki uformuj za pomocą łyżki do lodów i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, 15-20 minut. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Ostudzone ciastka ozdób rozpuszczoną czekoladą i pozostaw do zastygnięcia. Smacznego!

 

Ilość porcji: 30 sztuk

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book